Skoči do osrednje vsebine

Stalno predstavništvo pri OZN New York

Obvestilo Ministrstva za zunanje in evropske zadeve

Državljanom svetujemo, da pri načrtovanju poti v tujino preverite veljavnost svojih dokumentov, spremljate razmere na območju načrtovane poti, poskrbite za ustrezno potovalno zdravstveno zavarovanje, preverite pogoje vstopa v ciljno in tranzitne države ter upoštevate navodila tamkajšnjih oblasti. Izpolnite lahko tudi spletni obrazec o vašem potovanju v tujino.

  • Drugi mesec članstva Slovenije v Varnostnem svetu je naokoli. Mesec, ko je predsedovala Gvajana, je bil zaznamovan z drugo obletnico vojne v Ukrajini in nadaljnjim slabšanjem razmer v Gazi. Slovenski visoki predstavniki so se udeležili razprav v New Yorku, kjer je Slovenija kot aktivna članica Varnostnega sveta zagovarjala svoja stališča v sklopu prioritet, ki si jih je zadala ob začetku mandata.

  • Varnostni svet Organizacije združenih narodov (OZN) je na zahtevo Slovenije, Alžirije, Gvajane in Švice sklical brifing o prehranski nepreskrbljenosti v Gazi. Zasedanje je sledilo objavi bele note o tveganjih za prehransko preskrbljenost v Gazi, ki jo je Urad Združenih narodov za usklajevanje humanitarnih zadev (OCHA) predložil članicam Sveta 22. februarja.

  • Ministrica Tanja Fajon je ob drugi obletnici ruske agresije na Ukrajino na zasedanju Generalne skupščine OZN poudarila, da smo zaradi vojne v Ukrajini priča največji humanitarni krizi v Evropi od časov druge svetovne vojne. Pri tem je dodala, da moramo vsi - brez izjem - ves čas spoštovati mednarodno humanitarno pravo in pravo človekovih pravic.

Novice