Stalno predstavništvo RS pri OZN New York /Pobuda Republike Slovenije za razglasitev svetovnega dne čebel /

Pobuda Republike Slovenije za razglasitev svetovnega dne čebel

Vlada RS je sprejela odločitev, da si bo Slovenija prizadevala za promocijo pomena čebel z namenom, da se pri OZN 20. maj razglasi za svetovni dan čebel.

(Fotografija: Andraž Naglič)

Aktivnosti so skoraj eno leto potekale tako v okviru specializirane agencije (FAO), kot tudi v Organizaciji Združenih narodov. Septembra 2016 je bila iniciativa predstavljena na Odboru za kmetijstvo (COAG), decembra pa na 155. zasedanju Sveta FAO, ki je iniciativo podprl. Resolucijo je soglasno potrdila Generalna skupščina OZN decembra 2017. Tako bomo datum 20. maja kot svetovni datum čebel prvič obeležili prihodnje leto. 

Slovenija je sprejem resolucije pospremila z razstavo o Svetu čebel, ki je bila dva tedna na voljo za ogled v palači Združenih narodov v New Yorku, potem ko je bila predstavljena na več koncih sveta. Na dan potrditve resolucije sta Stalno predstavništvo Slovenije pri OZN in Pisarna FAO v New Yorku ob razstavi organizirala sprejem za tuje diplomate, predstavnike Združenih narodov in Slovence, ki živijo v New Yorku in okolici. Gost sprejema je bil minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Dejan Židan.  

(Fotografija: Andraž Naglič)

Namen svetovnega dne je svetovno javnost opozoriti na pomembnost ohranjanja čebel in opomniti ljudi, kako smo od čebel in ostalih opraševalcev odvisni. Čebelarstvo je velikega pomena za kmetijstvo in druge sektorje, kot so okolje, gospodarstvo in drugi. Od opraševanja je odvisna kar tretjina pridelane hrane na svetu in čebele imajo med opraševalci najpomembnejšo vlogo.

(Fotografija: STO)

Prvi Svetovni  dan čebel je slovensko Stalno predstavništvo zaznamovalo z donacijo čebelnjaka, ki je bil izdelan v Sloveniji, organizaciji "Čebele brez meja", ki med drugim skrbi za čebele na območju Združenih narodov.

(potografija: Andraž Naglič)

Sprejema ob tej priložnosti sta je med drugim udeležila tudi predsednik 72. zasedanja Generalne skupščine Miroslav Lajčak in predstavnica Mednarodne organizacije za prehrano (FAO).

(fotografija: Andraž Naglič)

(fotografija: Andraž Naglič)

Predstavnici misije sta projekt Svetovnega dneva čebel predstavili tudi otrokom iz različnih šol v New Yorku, ki so se udeležili delavnice o čebelah v Brooklyn Grange.

(fotografija: Suzana Češarek)