Stalno predstavništvo RS pri OZN New York /Novice /
07.03.2019  

Recital slovenske umetnice Polone Vetrih

Včeraj je pod maketo prvega vesoljskega satelita Sputnik v prostorih OZN v organizaciji Stalnega predstavništva RS potekal kulturni dogodek na temo opolnomočenja žensk. Dogodek je bil namenoma umeščen dva dneva pred mednarodnim dnevom žensk in prihajajočim zasedanjem Komisije za status žensk naslednji teden. 

Veleposlanica Darja Bavdaž Kuret je v uvodnem nagovoru podčrtala pomen kulture in  spoštovanja pravic žensk, ki je v Sloveniji na visoki ravni. Izpostavila je, da ženske v slovenski družbi zasedajo pomembne položaje. Med drugimi smo imeli v preteklosti dve predsednici ustavnega sodišča, predsednico vlade, ministrico za obrambo, za finance in notranje zadeve. Posebej je poudarila, da imamo sedaj na čelu slovenske vojske načelnico generalštaba, ki je edina ženska na tem položaju izmed vseh držav zveze NATO.

V imenu OZN je goste pozdravila generalna podsekretarka Alison Smale, ki je tudi predstavila umetnico. 

V osrednjem delu je nastopila slovenska igralka Polona Vetrih, ki je gostom iz vrst diplomatov, članov slovenske in ameriške skupnosti v New Yorku uvodoma predstavila kitico Prešernove Zdravljice v slovenskem in angleškem jeziku. Nadaljevala je z njegovo pesmijo Nezakonsko materjo, poezijo Mile Kačič, lastnim monologom  o slovenski slikarki Ivani Kobilci ter pesmijo Neže Mauer. Večer je zaključila s pesmijo Prekletimi kadilci avtorice Svetlane Makarovič. 

Z obiskom so nas razveselili stalni predstavniki in drugi predstvniki diplomatske skupnosti v New Yorku, predstavniki OZN in Slovenci, živeči ali na obisku v New Yorku. 

S tem dogodkom je Slovenija mednarodno skupnost skozi umetniški dogodek nagovorila o pomenu varovanja pravic žensk, ki na žalost marsikje po svetu še vedno ostaja resen problem.