Stalno predstavništvo RS pri OZN New York /Novice /
02.04.2019  

Predsednik republike in minister za zunanje zadeve na obisku v OZN

V četrtek in petek, 28. in 29. marca se je predsednik republike Borut Pahor udeležil visokega zasedanja Generalne skupščine "z naslovom "Podnebne spremembe in trajnostni razvoj za vse", kjer je tudi nagovoril zbrane.

(foto: Suzana Češarek)

V svojem govoru je pozval k takojšnemu ukrepanju zoper podnebne spremembe in ponovil glas mladih, ki zahtevajo dejanja. Istega dne je bil tudi gost na kosilu, ki ga je gostila predsednica Generalne skupščine  ter opravil več dvostranskih srečanj, med drugim z generalnim sekretarjem OZN Antoniom Guterresem in predsednico 73. zasedanja Generalne skupščine Mario Fernando Espinosa.

(foto: Jaka Vinšek)

(foto: Jaka Vinšek)

Udeležil se je tudi odprtja razstave o dvajsetih letih slovenskega delovanja na področju humanitarnega razminiranja, ki je odprta v prostorih OZN od 25. marca do 5. aprila letos.

 

(foto: Mitja Miklavec)

V petek 29. marca pa se je minister za obrambo Karl Erjavec na sedežu OZN udeležil ministrskega zasedanja o mirovnih operacijah, kjer je prav tako nagovoril udeležence in poudaril slovensko podporo reformam organizacije tudi na področju mirovnih operacij,  podporo implementacij resolucij in vlogo žensk v oboroženih silah in mirovnih operacijah. Slovenija se pri svojem delovanju osredotoča na preprečevanje spopadov, človekovo varnost ter spoštovanje mednarodnega prava in človekovih pravic.

Minister se je ravno tako udeležil odprtja navedene razstave, med drugim pa se je srečal tudi s podsekretarjem OZN za mirovne operacije Jeanom-Pierrom Lacroixem.

Državna sekretarka na Ministrstvu za zunanje zadeve Simona Leskovar, ki je spremljala predsednika med njegovim obiskom, je nastopila tudi na odprti razpravi Varnostnega sveta na temo preprečevanja financiranja terorizma.