Stalno predstavništvo RS pri OZN New York /Novice /
01.10.2013  

1. oktober - mednarodni dan starejših

Ljubljana, 1. oktober 2013 - Generalna skupščina Združenih narodov je z Resolucijo 45/106, iz leta 1990, razglasila 1. oktober  za mednarodni dan starejših. Od takrat se na ta dan po svetu in tudi v Sloveniji namenja posebna pozornost starejšim.

Tema letošnje obeležitve mednarodnega dneva starejših "Prihodnost, ki si jo želimo, kaj o tem pravijo starejši" (The future we want: what older persons are saying), je bila izbrana zato, da se opozori na prizadevanja starejših oseb, organizacij civilne družbe, organizacij Združenih narodov in držav članic, da se vprašanje staranja prebivalstva uvrsti na mednarodno razvojno agendo.

Minister za zunanje zadeve Karl Erjavec je ob robu nedavnega zasedanja Generalne skupščine OZN, na slovesnosti ob 20. obletnici sprejema Dunajske deklaracije o človekovih pravicah, med drugim tudi opozoril, da nekatere ranljive skupine prebivalstva še nimajo ustreznega mednarodnega mehanizma za zaščito svojih pravic. Izpostavil je pomen zaščite pravic starejših, ki zaradi demografskih trendov predstavljajo čedalje večji delež populacije. Slovenija se zaradi tega aktivno pridružuje pobudi latinskoameriških držav, ki se zavzemajo za oblikovanje novih mednarodnih mehanizmov za zaščito pravic starejših. (Vir: Medijsko središče MZZ)