Stalno predstavništvo RS pri OZN New York /Novice /
29.05.2018  

Stalno predstavništvo je skupaj z gosti obeležilo prvi Svetovni dan čebel

V četrtek, 24. maja je Stalna predstavnica Republike Slovenije pri OZN veleposlanica Darja Bavdaž Kuret gostila manjšo slovesnost kot obeležitev prvega Svetovnega dne čebel. Dan so Združeni narodi razglasili prav na pobudo Slovenije s sprejemom resolucije decembra lani.

 

(veleposlanica Darja Bavdaž Kuret; Foto: Andraž Naglič)

Glavna gosta sta bila predsednik 72. zasedanja Generalne skupščine g. Miroslav Lajčak in vodja Pisarne FAO v New Yorku ga. Carla Mucavi, goste pa sta nagovorila tudi stalna predstavnica in dr. Ernest Petrič, svetovalec predsednika republike za zunanjo politiko. 

Foto: Andraž Naglič

Govorniki so izpostavili pomen čebel za prehransko varnost in prehrano, trajnostno kmetijstvo, izkoreninjanje revščine, zdravje in biotsko raznovrstnost ter trajnostni razvoj na splošno. Zavzeli so se tudi za njihovo zaščito.

(g. Miroslav Lajčak, predsednik Generalne skupščine OZN; foto: Andraž Naglič

Predsednik Generalne skupščine Lajčak je poudaril pomen tega dne za dvig zavesti o pomembnosti čebel in pozval h krepitvi naporov za njihovo zaščito in ohranjanje. Čebele predstavljajo odličen vzor – so podjetne, produktivne, patriotske in organizirane; vsaka čebela v panju ima svojo individualno vlogo, vendar delujejo usklajeno in skupaj; od njih bi se lahko kaj naučila tudi Generalna skupščina.

(ga. Carla Mucavi, vodja FAO pisarne v New Yorku; foto: Andraž Naglič) 

Vodja FAO pisarne ga. Carla Mucavi se je ob tej priložnosti Sloveniji zahvalila za vodstvo na področju promocije čebelarstva kot prispevku k prehranski varnosti. Zbrane je opomnila, da lahko z majhnimi koraki naredimo veliko za zaščito čebel, npr. z zmanjšanjem uporabe pesticidov in drugih kemikalij na vrtovih, gojenje domačih rastlin, ki cvetijo v različnih obdobjih leta in postavitvijo vodnjakov za čebele.

Dr. Ernest Petrič je zbranim prenesel pozdrave predsednika Pahorja in izpostavil dolgo zgodovino čebelarstva v Sloveniji. 

(Panj, ki ga je Slovenija podarila organizaciji Čebele brez meja; foto: Andraž Naglič)

Ob tej priložnosti je stalno predstavištvo organizaciji "Čebele brez meja", ki jo vodi g. Andrew Cote in ki spodbuja razvoj čebelarstva kot sredstva za zmanjšanje revščine, podarilo slovenski panj, ki je bil darilo Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, izdelal pa ga je g. Matija Čemažar.