Stalno predstavništvo RS pri OZN New York /Novice /
25.09.2018  

Predsednik republike Pahor in zunanji minister Cerar se udeležujeta splošne razprave 73. zasedanja Generalne skupščine OZN

Predsednik republike Slovenije Borut Pahor, ki vodi slovensko delegacijo in zunanji minister dr. Miro Cerar se, tako kot ostali državniki, te dni v New Yorku udeležuje 73. zasedanja Generalne skupščine. Skupščini letos predseduje nekdanja zunanja ministrica Ekvarodja Maria Fernanda Espinosa Garces. 

Danes, v ponedeljek, 24. septembra pred otvoritvijo zasedanja, je bilo posebno zasedanje Generalne skupščine poimenovano tudi Mirovni vrh Nelsona Mandele, saj letos mineva sto let od njegovega rojstva. Na zasedanju je govoril tudi predsednik Pahor, ki je med drugim dejal da sta razprava in dialog najmočnejši  orožji za spodbujanje miru. Po mnenju predsednika pa ostane še vprašanje, ali imamo za spodbujanje miru tudi potrebno politično voljo. Združeni narodi so bili ustanovljeni prav z namenom, da bi prihodnje generacije ubranili pred nesmiselnimi vojnami, je dejal. 

Predsednik se je srečal s predsednikom Gane Nano Akufo-Addom, s katerim sta spregovorila o dobrih odnosih med državama, predvsem o možnostih gospodarskega sodelovanja. Predsednik se je udeležil tudi sprejema, ki ga za vodje delegacij gosti predsednik Združenih držav. 

Minister za zunanje zadeve dr. Cerar se je poleg tega ločeno sestal z državnim sekretarjem za zunanje zadeve Združenih arabskih emiratov, s katerim sta govorila o odličnih odnosih med državam ter predvsem o možnostih krepitve gospodarskega sodelovanja. Minister se je popoldne udeležil tudi neformalnega ministrskega zasedanja Evropske unije na sedežu Evropske delegacije v New Yorku.