Stalno predstavništvo RS pri OZN New York /Novice /
02.04.2019  

Odprtje razstave o slovenskih aktivnostih na področju humanitarnega razminiranja

V času med 25. marcem in 5. aprilom je v prostorih Organizacije združenih narodov na pobudo Stalnega predstavništva postavljena razstava z naslovom "Dvajset let slovenskega delovanja na področju humanitarnega razminiranja/20 years of Slovenian commitment to humanitarian mine action".

(foto: Jaka Vinšek)

Njen namen je  predstavitev slovenskega delovanja na področju humanitarnega razminiranja in sporočilo mednarodni skupnosti, da Slovenija in ITF Ustanova za krepitev človekove varnosti, ki je lani obeležila 20 let delovanja, praktično od osamosvojitve Slovenije dalje intenzivno sodeluje na področju humanitarnega razminiranja po svetu.

(foto: Jaka Vinšek)

(foto: Jaka Vinšek)

Odprtje razstave sta posebej pozdravila tudi predsednik RS Borut Pahor in  GS ZN António Guterres v prisotnosti  predsednice Generalne skupščine Marie Fernande Espinoza Garcés, Ministra za obrambo Karla Erjavca, državne sekretarke zunanjega ministrstva ter direktorja ITF Tomaža Lovrenčiča in Damjana  Berganta, predsednika Upravnega odbora ITF ter številnih veleposlanikov  in diplomatov akreditirani pri OZN ter predstavniki slovenske skupnosti v New Yorku.

V  pozdravu je veleposlanica Darja Bavdaž Kuret podčrtala pomen mednarodnih prizadevanj za razreševanje problematike min in drugih eksplozivnih sredstev, ki onemogoča normalno življenje na post-konfliktnih območjih.

(foto: Jaka Vinšek)

PR Pahor in GS Guterres  sta v nagovoru izrekla podporo nadaljnjim prizadevanjem mednarodne skupnosti pri razreševanju tega problema. Vloga Slovenije in ITF je pri tej dinamiki nepogrešljiva.  Če so bile aktivnosti sprva omejene na bližnjo soseščino, danes deluje vseh kontinentih.  

Namen razstave je diplomatsko in drugo javnost opozoriti, da mine in druga eksplozivna sredstva ne razlikujejo in so grožnja še dolgo po tem, ko se končajo oboroženi spopadi. Hkrati onemogočajo ekonomsko-socialni razvoj in z vsako novo žrtvijo spomnijo na vojno nasilje.

(foto: Jaka Vinšek)

Razstava prikazuje brutalnost posledic, ki jih prinašajo neeksplodirana eksplozivna sredstva ter žalostne usode njihovih žrtev. Hkrati prinaša sporočilo o pogumu tistih, ki ga vsakodnevno rešujejo. Posebno pomemben element delovanja ITF je obveščanje, še posebno otrok. 

(foto: Jaka Vinšek)

Razstava fotografij priznanih slovenskih fotografov Arneja Hodaliča, Boruta Živulovića in Žige Živulovića orisuje tragične zgodbe žrtev  in pogumnih posameznikov. 

Slovenija je z omenjeno razstavo, ki orisuje aktivnosti ITF Ustanove za krepitev človekove varnosti, sporočila, da se postavlja ob bok  tistih držav, ki so aktivno vključene v razreševanje svetovnih problemov. Čeprav predstavlja problematika min in neeksplodiranih eksplozivnih sredstev le kamenček v mozaiku vseh izzivov, ki jih je potrebno razreševati, pa je Slovenija v tem segmentu ena izmed najbolj vidnih članic mednarodne skupnosti.